فهرست مطالب

مطالعات فقه تربیتی - سال نهم شماره 18 (پاییز و زمستان 1401)

مجله مطالعات فقه تربیتی
سال نهم شماره 18 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شجاعت علی*، مجید طرقی، سید نقی موسوی صفحات 7-28
    «انگیزه»، عاملی است که شخص را به انجام عمل، با میل و اراده خویش متمایل می سازد. معمولا واژه انگیزش فرایندی است که موجب برانگیختگی، هدایت و احیای رفتار می شود. از طرفی پرورش عدالت، یکی از اهداف بعثت انبیاء بوده و ایجاد انگیزه، نقش مهمی در گرایش افراد به سوی عدالت دارد. در رابطه با «انگیزه بخشی در زمینه پرورش عدالت» پژوهش مستقلی صورت نگرفته است و آثار متعددی که درباره انگیزش نگاشته شده، اولا: فاقد رویکرد فقهی بوده و حکم «انگیزه بخشی در زمینه عدالت» معین نشده است؛ ثانیا: «روش های ایجاد انگیزه» نیز تبیین نشده است. هدف این مقاله، شناسایی حکم انگیزه بخشی و روش های ایجاد انگیزه در زمینه عدالت است. این پژوهش با روش تحلیل و اجتهاد بر مبنای قرآن و منابع روایی، به این نتایج دست یافته است: الف) بر اساس آیات قرآن اگر انگیزه لازم برای رعایت عدالت و پرورش آن در سطح جامعه نباشد، انگیزه بخشی واجب است و همه مکلفان، بایستی با ایجاد انگیزه، افراد جامعه را به سوی عدالت متمایل سازند. ب) در زمینه پرورش عدالت می توان به روش های انگیزه بخشی مانند موعظه، تشویق، انذار، تبشیر، امر و نهی تمسک جست. ج) با توجه به ادله قرآنی و روایی، حکم این روش ها استحباب است اما حکم به کارگیری روش «امر ونهی» الزامی است. لذا امر و نهی کردن به عدالت لازم و ضروری است. د) روش های انگیزه بخش حاکمان، سلاطین و همه مکلفان را شامل می شوند.
    کلیدواژگان: انگیزه بخشی، پرورش عدالت، فقه تربیتی
  • سید مهدی جوکار*، منصور غریب پور، ناصر عاشوری صفحات 29-52
    ازجمله حقوق والدین بعد از طلاق، حق ملاقات با طفل می باشد. ملاقات با طفل بعد از طلاق دارای آثار تربیتی فراوانی است. اهمیت این آثار طبق مبانی حقوقی و فقهی حکم می کند شخصی که حضانت فرزند بر عهده اوست، شرایط ملاقات با فرزند را برای طرف غیرحاضن فراهم آورد. حق ملاقات با طفل در لسان مشهور فقها از توابع حضانت است. این حق در ماده 1174 قانون مدنی به رسمیت شناخته شده و به لحاظ مبنایی، ناشی از اعمال قواعدی مانند لاحرج و لاضرر است. به گونه ای که عدم تمکین به این حق، ضمن تاذی طرف غیرحاضن و ضامن بودن ممانعت کننده، موجب اضرار به طفل از حیث تضییع حقوق خاص تربیتی می‏شود. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‏ای، به دنبال واکاوی فقهی مبانی لزوم استیفای حق ملاقات با طفل در زمان متارکه و ممانعت از اجرای این حق و آثار تربیتی آن نظیر: ایجاد خلا عاطفی فرزندان، خدشه دار شدن شخصیت کودکان، پرخاشگری، عدم امنیت روانی کودکان و... است.
    کلیدواژگان: حق ملاقات، حضانت، طلاق، طفل، تربیت، فقه
  • محمدعلی ابراهیم زاده ملایی، اکبر فلاح*، علی فقیهی صفحات 53-80

    «پول شویی» به نقل و انتقال های متقلبانه ای اطلاق می شود که درآمدهای نامشروع و غیرقانونی را مشروع جلوه داده تا از کشف و مصادره محفوظ بماند. گستره جرایم این پدیده پیچیده و سازمان یافته معمولا ملی و بین المللی است که آثار منفی در ابعاد گوناگون جامعه به همراه دارد. حکومت اسلامی در راستای تربیت اقتصادی جامعه، نیازمند اقدامات ویژه ای برای مبارزه با این جرم در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی است. این پژوهش، به روش توصیفی تحلیلی، وظیفه مندی حکومت اسلامی را زدودن آثار، آسیب ها و تبعات منفی پول شویی در راستای تربیت اقتصادی جامعه دنبال می کند. از آنجایی که پول شویی منجر به انتفاع از درآمدهای نامشروع می شود و آثار و آسیب های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی زیادی را در جامعه اسلامی بر جای می گذارد، این پژوهش با استناد و استشهاد به مقتضای ادله و قواعد عامه: «لاضرر»، «ضرورت حفظ نظام»، «حرمت اختلال نظام»، مقتضای مفاد عهدنامه مالک اشتر، مقتضای روایت مستفیضه «کلکم راع و کلکم مسوول عن رعیته» و نیز ادله عقلی و نقلی کتاب و سنت ، همچنین سیره عقلا و متشرعه و اصل ضمان ید متعاقبه، بر وظیفه مندی الزامی حکومت اسلامی در راستای تربیت اقتصادی جامعه بر مقابله همه جانبه با مظاهر و مصادیق پول شویی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: فقه، حکم، ادله فقهی، حکومت اسلامی، تربیت اقتصادی، پول شویی
  • حسن اسلام پور کریمی، ام البنین صیدانلو* صفحات 81-106
    وضعیت تعهدپذیری زن و شوهر نسبت به تربیت یکدیگر در عرصه اعتقادی که برای سایر ساحت های تربیتی سرنوشت ساز است و غفلت از آن که آسیب های جدی را در سطح میدانی به وجود آورده است، امروزه باید یکی از اولویت های متولیان تربیت و سبک زندگی اسلامی باشد. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع معتبر از قبیل ادله قرآنی، روایی و عقلی، درصدد کشف نگاه فقه تربیتی به این مسیله تربیتی است. بررسی های انجام شده، حاکی از آن است که با قراین موجود در آیات و روایات مرتبط با این مسیله، حکم تربیت در ساحت اعتقادات واجب، وجوب است و ظاهر ادله اجازه نمی دهند که در عرصه عقاید مستحب، وجوب را قایل شویم. بنابراین، انصراف ادله به واجبات است؛ اما بعضی از ادله عام از قبیل «قاعده دفع ضرر»، «اعانه بر بر» و «قاعده هدایت»، بر لزوم تربیت اعتقادی دلالت می کنند.
    کلیدواژگان: ارشاد جاهل، قاعده هدایت، ساحت تربیتی، حقوق همسران، تعلیم و تربیت، تربیت دینی، عقاید اسلامی
  • احمد صابری مجد، محمدرسول آهنگران*، فرزانه رستگار صفحات 107-130

    «حریم اطلاعاتی» از جنبه های حریم خصوصی است و جزء قلمروی شخصی افراد به حساب می آید. از جنبه های حریم اطلاعاتی، داده ها و اطلاعات فرد در رسانه های مجازی است که مورد حفاظت قرار می گیرد. با توجه به آسیب های فراوانی که در فضای مجازی رابطه همسری را تهدید می نماید، امکان حق دسترسی و نظارت هر یک از زوجین به حریم اطلاعاتی موجود در رسانه های مجازی قابل طرح است. این نوشتار با توجه به مبانی لزوم رعایت حریم اطلاعاتی افراد، به مسیله چالش برانگیز تزاحم و رویارویی رعایت حریم اطلاعاتی زوجین با امکان دسترسی و ورود هر یک از آنها مبتنی بر استحکام رابطه همسری و حفظ کیان نظام خانواده می پردازد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و برآیند آن این است که بر اساس اصل اولیه، نقض حریم اطلاعاتی زوجین جایز نیست و هنگامی که رعایت چنین حریمی با حفظ رابطه همسری در تزاحم باشد، با توجه به اصل مصلحت خانواده، مدیریت و پاسداری و حسن معاشرت، حفظ رابطه همسری و تداوم موجودیت خانواده به دلیل اهم بودن، مقدم می گردد؛ لذا هر یک از زن و شوهر می توانند، نسبت به حریم اطلاعاتی یکدیگر حق ورود و دسترسی داشته و نقش نظارتی ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: حریم اطلاعاتی، فضای مجازی، حریم خصوصی، مصالح خانواده، مدیریت و پاسداری، حسن معاشرت
  • علی نقی فقیهی* صفحات 131-164
    از آنجا که رشد و تعالی عواطف فطری، اساس روح زندگی انسان ها و به ویژه آرامش بخش زندگی زناشویی زوجین است، تحقیق در وظایف عاطفی آنان، از منظر فقه تربیتی ضروری است؛ زیرا فقه -تربیتی عهده دار وظایف جوارحی و جوانحی مکلفان در حیطه های تربیتی است و وظایف عاطفی تربیتی زوجین از جمله آنها است. مسیله این پژوهش، تبیین وظایف عاطفی زوجین نسبت به هم، از منظر فقه تربیتی است که با روش استنباطی و اجتهادی از آیات و روایات، استنباط شده است. از یافته های تحقیق: 1. از منظر فقها تمام وظایف شرعی اعم از جوانحی و جوارحی هدفمند و هماهنگ با فطرت بوده و در حیطه دانش فقه قرار دارند. 2. فقها، افعال جوانحی و جوارحی عاطفی را در گستره وظایف مکلفان مطرح کرده اند.3. محتوای آیات و متون روایی، در زمینه وظایف عاطفی زوجین بسیار متنوع است؛ از جمله بر پیوند انجام این وظایف با درجات ایمان، محبت اهل بیت(ع)، معیار بهترین انسان مومن از امت اسلامی، رویه خلقی انبیا و اولیای الهی، عامل بهشت رفتن، وظیفه مندی تامین نیازهای خود با آنها، حق همسر دانستن و بر تاثیر این وظایف بر تسخیر دل همسر و پایداری روانی شخصیتی وی، تاکید شده است. مصادیق رفتارهای نیکو مانند حفظ کرامت همسر، همکاری در تمام امور دنیوی و اخروی با وی، هدیه دادن، برآوردن نیازهای وی، آراستگی برای همدیگر، نشستن در کنار یکدیگر، سر یک سفره باهم غذا خوردن در جهت برقراری رابطه عاطفی زوجین تبیین شده است. از رفتارهای بد از جمله سخت گیری، آزار دادن، دست درازی، خیانت، ستمگری، تهمت، ناسزاگویی، خوابیدن در خانه دیگری غیر از خانه همسر و انجام کارهای زشت دیگر که ضد وظایف عاطفی است، پرهیز داده شده اند.کلیدواژه ها: وظایف عاطفی، وظایف جوانحی، وظایف جوارحی، معاشرت معروف، فقه تربیتی.از آنجا که رشد و تعالی عواطف فطری، اساس روح زندگی انسان ها و به ویژه آرامش بخش زندگی زناشویی زوجین است، تحقیق در وظایف عاطفی آنان، از منظر فقه تربیتی ضروری است؛ زیرا فقه -تربیتی عهده دار وظایف جوارحی و جوانحی مکلفان در حیطه های تربیتی است و وظایف عاطفی تربیتی زوجین از جمله آنها است. مسیله این پژوهش، تبیین وظایف عاطفی زوجین نسبت به هم، از منظر فقه تربیتی است که با روش استنباطی و اجتهادی از آیات و روایات، استنباط شده است. از یافته های تحقیق: 1. از منظر فقها تمام وظایف شرعی اعم از جوانحی و جوارحی هدفمند و هماهنگ با فطرت بوده و در حیطه دانش فقه قرار دارند. 2. فقها، افعال جوانحی و جوارحی عاطفی را در گستره وظایف مکلفان مطرح کرده اند.3. محتوای آیات و متون روایی، در زمینه وظایف عاطفی زوجین بسیار متنوع است؛ از جمله بر پیوند انجام این وظایف با درجات ایمان، محبت اهل بیت(ع)، معیار بهترین انسان مومن از امت اسلامی، رویه خلقی انبیا و اولیای الهی، عامل بهشت رفتن، وظیفه مندی تامین نیازهای خود با آنها، حق همسر دانستن و بر تاثیر این وظایف بر تسخیر دل همسر و پایداری روانی شخصیتی وی، تاکید شده است. مصادیق رفتارهای نیکو مانند حفظ کرامت همسر، همکاری در تمام امور دنیوی و اخروی با وی، هدیه دادن، برآوردن نیازهای وی، آراستگی برای همدیگر، نشستن در کنار یکدیگر، سر یک سفره باهم غذا خوردن در جهت برقراری رابطه عاطفی زوجین تبیین شده است. از رفتارهای بد از جمله سخت گیری، آزار دادن، دست درازی، خیانت، ستمگری، تهمت، ناسزاگویی، خوابیدن در خانه دیگری غیر از خانه همسر و انجام کارهای زشت دیگر که ضد وظایف عاطفی است، پرهیز داده شده اند.
    کلیدواژگان: وظایف عاطفی، وظایف جوانحی، وظایف جوارحی، معاشرت معروف، فقه تربیتی
  • حسین کارآمد*، عبدالله انصاری صفحات 165-192
    تربیت اقتصادی یکی از مسایل مهم آموزش و پرورش به شمار می رود و برای سلامت اقتصاد ملی هر جامعه ای حیاتی است. تربیت اقتصادی مبتنی بر مبانی فقهی، می تواند به رشد و سالم سازی اقتصادی یاری رسانده و گسترش عدالت اجتماعی و برخورداری عموم مردم از رفاه اقتصادی را در پی داشته باشد. بر این اساس، این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و به منظور بررسی فقهی تربیت اقتصادی انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که با تکیه بر مبانی فقهی می توان نوعی از تربیت اقتصادی ارایه داد که بایدها و نبایدهای رفتار اقتصادی مطابق با دیدگاه اسلام را تعیین نماید. در منابع اسلامی، سه مولفه مهم اقتصادی شامل تولید، توزیع و مصرف مورد توجه قرار گرفته است که محور اصلی اقتصاد اسلامی را تشکیل می دهد. بر اساس این سه مولفه می توان از تربیت اقتصادی مطابق با دیدگاه اسلام سخن گفت و با توجه به منابع فقهی و آثار تربیتی اقدامات لازم را به عمل آورد. تربیت اقتصادی مطابق با مبانی فقهی اسلام از ویژگی های متمایزی برخوردار است. در اسلام تولید و معامله هر نوع کالا و خدماتی مجاز نیست. در منابع فقهی به تلاش جهت کسب حلال و پرهیز از معامله و کسب حرام تاکید فراوان شده است. به طورکلی، کالاها و خدمات در عرصه تولید، توزیع و مصرف به دو دسته مجاز و غیرمجاز تقسیم می شوند که باید در تربیت اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فقه، تربیت، تربیت اقتصادی، فقه تربیت اقتصادی.
  • ریاندی ریاندی*، جواد روحانی صفحات 193-212
    «سحر» پدیده ای تاریخی اجتماعی است. جادوگری در برخی جوامع یک باور موروثی است که خانواده ها و افراد قبیله آن را بر اساس نظام خانوادگی خود به یکدیگر منتقل می کنند. توجه به چیستی، حقیقت سحر، حکم فقهی و آثار مترتب بر آن، به لحاظ اخلاقی و تربیتی می تواند در تعیین چارچوب سبک رفتاری مطلوب اسلامی موثر باشد. این مقاله درصدد است با استفاده از روش تحلیلی و اسنادی، آثار اخلاقی و تربیتی سحر را با تحلیل علت مقابله و رویارویی شدید دین اسلام با آن را بررسی کند.در راستای تبیین ماهیت سحر، فقها برای آن دو معنا در نظر گرفته اند: در معنای عام، شامل همه تصرفات غیرمتعارف دانسته شده است؛ گرچه این تصرفات از تصرف در قوه خیال افراد تجاوز نکند؛ اما به طور خاص و در معنای محدودتر، سحر پدیده پیچیده ای است که طی آن نفس انسانی، قدرت بهره گیری از اسباب غیرطبیعی و فراتر از اسباب مادی را پیدا نموده و با انجام اعمال خارق العاده، روح و روان افراد جامعه را تسخیر می کند. در آموزه های اسلامی اقدام به سحر سبب کفر و تعلیم و تعلم آن حرام دانسته شده است. با تحلیل هایی که در متن ارایه می شود به نظر می رسد حرمت سحر و تعلیم و تعلم آن، به دلیل آثار سوء و نامطلوبی است که در شخصیت ساحر و مسحور به جا می گذارد. برخی از این آثار عبارت اند از: 1. جهل ورزی به جای عقلانیت؛ 2. ابتلا به عجب و استکبار؛ 3. کفر و بی ایمانی؛ 4. از دست دادن اعتماد به نفس؛ 5. اضطراب و ترس؛ 6. سوءظن و بی اعتمادی.
    کلیدواژگان: سحر، افعال غریبه، قوای نامرئی، قدرت نفسانی، تاثیرات سحر.
  • هادی عجمی* صفحات 213-242
    بسیاری از ساعات زندگی هر انسانی در محیط های اجتماعی می گذرد. این مسیله سبب تاثیرگذاری تربیتی قابل توجهی بر افراد می شود. با توجه به این تاثیر، اصلاح این محیط و بررسی فقهی وظیفه مندی نسبت به این اصلاح از مسایل مهم فقه تربیتی بررسی است. ازاین رو، مسیله مقاله پیش رو این است که اصلاح محیط اجتماعی چه ادله شرعی دارد و احکام برآمده از آنها چیست؟ هدف این مقاله، انجام پژوهشی فقهی درباره مسایل مورد نیاز جامعه است و کمک به ایجاد پشتوانه فقهی برای اقدامات اصلاحی در فضای اجتماعی است.این پژوهش با روشی کیفی به استخراج و تحلیل ادله پرداخته است. اهم نتایج آن عبارت است از اینکه: بر پایه قواعد فقهی مقدمیت، اعانه بر بر و تسبیب، عموم مکلفان جامعه، حاکمیت و علما نسبت به اصلاح محیط اجتماعی، وظیفه مند هستند. این وظیفه، کفایی، توصلی، غیرموقت، طریقی و تخییری نسبت به انتخاب روش های اصلاحی است. این اصلاح در مواردی که شارع اهتمام به انجام آن داشته باشد، واجب و در دیگر موارد دارای استحباب موکد است؛ مگر در مواردی خاص، عناوینی ثانوی موجب مرجوحیت آن گردد که از بحث جداست.
    کلیدواژگان: محیط اجتماعی، اصلاح محیط، تربیت اجتماعی، اعانه بر بر، تسبیب.
  • سید عنایت الله کاظمی*، سید نقی موسوی، حسن شکوری صفحات 243-270
    تاریخ تعلیم و تربیت اسلامی با مسجد، پیوند وثیقی دارد و در مساجد، به عنوان اولین مراکز آموزشی در جهان اسلام، علاوه بر قرآن، دیگر شاخه های علمی نیز تدریس می شد. مساجد در طول قرن ها، کارکرد تعلیمی و تربیتی خود را با فرازوفرودهایی همچنان حفظ کرده اند. امروزه نیز ایده مدارس مسجد محور در تلاش است تا مسجدمحوری را احیا و همان نقش را ایفا نماید. با این مقدمه، سوال اصلی نوشتار حاضر این است که آیا به لحاظ دینی، مسجدمحوری از مبانی استواری برخوردار است؟ آیا مساجد موجود، ظرفیت لازم برای تبدیل شدن به مدرسه رسمی را دارند؟ آیا با وجود تربیت رسمی و مدارس دولتی، حضور مسجد مدرسه ها در آموزش و پرورش ضرورتی دارد؟ نوشتار پیش رو در پی آن است که با روش کیفی و توصیفی استنباطی، پاسخی برای این سوالات بیابد. در بیان مهم ترین نتایج تحقیق پیش رو باید گفت اولا: از دیدگاه دین استفاده از فضای مسجد برای تعلیم و تعلم قرآن و مفاد دینی، جایز بلکه مستحب است؛ ثانیا: می توان با رعایت شرایطی، سایر مفاد علمی را در مساجد آموزش داد؛ ثالثا: مدرسه مسجد محور پدیده نوپیدایی است که اثبات کارایی آن نیاز به تجربه ورزی، ثبت تجارب، مطالعات میدانی طولی و سنجش آمار و نتایج دارد. بر این اساس، در حال حاضر به علت فقدان زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری لازم؛ نبود سازمان دهی، اهداف و راهبرد واحد و مشخص، کمبود نیروی انسانی ماهر و متخصص، امکان انتقال مفاد آموزشی و پرورشی از مدارس رسمی به مساجد در سطح کلان و ملی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تفاوت های سنی، مسجدمحوری، سند تحول، تربیت جامع، مهارت شغلی، ناکارآمدی تربیتی
  • محمد جعفرزاده*، سید حسن عابدیان کلخوران، علی رضا عسگری صفحات 271-296
    از مهم ترین ساحت های تربیت دینی، تربیت اعتقادی است. تحقق تربیت دینی جامعه، نیازمند اقدامات و فعالیت های گسترده و پیچیده عالمان و متولیان تربیتی است. والدین، مربیان، علما، نخبگان، رسانه ها از جمله متولیان و عاملان اصلی تربیت در سطح اجتماع هستند؛ اما از مهم ترین و موثرترین عوامل تربیت اعتقادی، حکومت اسلامی است. این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته، تمایز بین دولت دینی و غیردینی را در تقدم امور اعتقادی مردم دانسته و ترسیم قوانینی مطابق با بایسته های تربیت اعتقادی را برای حکومت واجب می داند و بیان می کند که از طریق تتبع در بایدهای عمومی فقه و همچنین تنظیم تک گزاره های فقهی در موضوعات مختلف، می توان به اصول لازم تقنینی برای تربیت اعتقادی رسید. همچنین با تمس به برخی سخنان معصومین(، اجرای قوانین تدوین شده در حوزه تربیت اعتقادی را دومین وظیفه و رکن اصلی حکومت اسلامی معرفی می نماید و در انتها آموزش تربیت اعتقادی را در صدر وظایف حکومت دینی اعلان می کند. با توجه به ادله، حکومت اسلامی نسبت به تربیت دینی جامعه، تکالیف الزامی دارد. حکومت اسلامی می تواند از طریق مجموعه اقدامات مدیریتی و فعالیت های برنامه ریزی شده مستمر، سازمان دهی، هماهنگی، رهبری، کنترل و نظارت، تربیت دینی را در گستره جامعه محقق سازد.
    کلیدواژگان: فقه، قاعده ارشاد، حفظ نظام، حکومت اسلامی، امر به معروف، اصل تخفیف
  • مصطفی همدانی* صفحات 297-324
    فاصله در ارتباطات انسانی همواره حدود خاصی دارد که در فرهنگ های مختلف و گونه های ارتباط گران بر حسب موقعیت و جنسیت و امثال آن دارای پیام‏های خاصی است. از آنجا که رسالت فقه هنجارگذاری در کنش‏های درون‏فردی و میان‏فردی و اجتماعی و خلاصه هر نوع ارتباط انسانی با خود و خدا و دیگر انسان ها و موجودات است، تحلیل حکم فقهی فاصله ارتباطی در ارتباطات انسانی نیز از مباحث مهم این حوزه خواهد بود. پژوهه فرارو به یک مبحث خاص از این حوزه یعنی چیستی حکم فقهی فاصله اجتماعی در آغاز ارتباطات انسانی پرداخته و با روش تحلیل اجتهادی به این نتایج دست یافته است: اصل در فاصله میان مومنان در آغاز ارتباط، استحباب برقراری ارتباط در فاصله صمیمانه ونزدیک وشخصی بر پایه لمس مومنانه است اما این استحباب در شش مورد به حرمت تبدیل شده است: تصاعد بوی بد آزارنده از تن ولباس، وجود بیماری مسری در یکی از طرفین ارتباط‏گر، ارتباط میان دو نامحرم، نجوا در جمع، واردشدن در حریم خصوصی مکانی دو ارتباط گر دیگر.
    کلیدواژگان: ارتباطات، ارتباط درونفرهنگی، فقه ارتباطات، فقه ارتباطات غیرکلامی، فاصله ارتباطی
|
  • Shujaat Ali *, Majid Toroghi, Seyednaghi Mousavi Pages 7-28
    "Motivation" is a factor that inclines a person to perform an action with his own will. Usually, the word motivation is a process that causes excitement, guidance and revival of behavior. On the other hand, fostering justice is one of the goals of the prophets and creating motivation plays an important role in people's tendency towards justice. there has been no independent research on "motivation in the field of justice" and the numerous works written about motivation, firstly: lack a jurisprudential approach and the ruling of "motivation in the field of justice" has not been determined; Secondly: "Motivation methods" have not been explained either. the purpose of this article is to identify motivational rulings and motivational methods in the field of justice. this research has reached the following results with the method of analysis and ijtihad based on the Qur'an and narrative sources: a) According to the verses of the Qur'an, if there is no motivation to regard justice and its cultivation at the level of the society, motivation is obligatory and all those who are obliged to Creating motivation to incline people towards justice. b) In the field of cultivating justice, one can rely on motivational methods such as preaching, encouraging, warning, evangelizing, commanding and forbidding. c) According to the Qur'anic and narrational evidences, the ruling of these methods is desirable, but the ruling of using the "Amar va nahi" method is mandatory. Therefore, commanding and forbidding justice is obligatory and necessary. d) Motivating methods include rulers, sultans and all the obligees.
    Keywords: : Motivating, cultivating justice, educational jurisprudence
  • Seyed Mahdi Jokar *, Mansour Gharyb Pour, Naser Ashouri Pages 29-52
    Among the rights of parents after divorce is the right to visit the child. Meeting with a child after divorce has many educational effects. The importance of these works, according to legal and jurisprudential principles, dictates that the person who has the custody of the child should provide the non-custodial party with the conditions to visit the child. The right to visit a child is one of the functions of custody in the famous language of jurists. the right is recognized in Article 1174 of the Civil Code and basically, it results from the application of rules such as(la Haraj va La Zarar). In such a way that disobeying this right, while harming the non-custodial party and being the guarantor of the obstruction, causes harm to the child in terms of violating special educational rights. This research is descriptive-analytical method and using library resources, following the jurisprudential analysis of the fundamentals of the necessity of fulfilling the right to visit a child during separation and preventing the implementation of this right and its educational effects such as: creating an emotional void in children, character impairment children, aggression, psychological insecurity of children, etc.
    Keywords: : visiting rights, jurisprudence: visiting rights, custody, divorce, child, upbringing, jurisprudence
  • Mohammad Ali Ebrahimzadeh Mollai, Akbar Fallah *, Ali Faghihi Pages 53-80

    "Money laundering" refers to fraudulent transfers that make illegitimate and illegal income appear legitimate in order to avoid detection and confiscation. The range of crimes of this complex and organized phenomenon is usually national and international, which has negative effects in various dimensions of society. The Islamic government, in line with the economic education of the society, needs special measures to fight this crime at the national, regional and international levels. This research, in a descriptive-analytical way, follows the obligation of the Islamic government to remove the effects, damages and negative consequences of money laundering in the direction of the economic education of the society. Since money laundering leads to profiting from illegal incomes and leaves a lot of economic, social, political and security effects and damages in the Islamic society, this research is based on the evidences and popular rules: "La Zarar: no harm ". Preservation of the system", "sanctity of system disruption", the requirements of the provisions of Malik Ashtar's covenant, the requirements of the Mustafizah narration " کلکم راع و کلکم مسوول عن رعیته " as well as intellectual and narrative-  The book “Quran” and  traditions “Sunnah”, as well as the rational and legitimate way of life and the principle of  'Iad Motaqeba guarantee", emphasizes the obligation of the Islamic government in the direction of the economic education of the society to deal comprehensively with the manifestations and examples of money laundering.

    Keywords: : jurisprudence, ruling, jurisprudential evidence, Islamic government, economic training, money laundering
  • Hasan Ealampor, Omolbanin Seadanlo * Pages 81-106
    The state of commitment of husband and wife towards each other's education in the field of belief, which is crucial for other fields of education, and the neglect of it, which has caused serious damage at the field level, should be one of the priorities of the guardians of Islamic education and lifestyle today .this article, with a descriptive-analytical method and using reliable sources such as Qur'anic, narrative and rational evidence, tries to discover the view of educational jurisprudence on this educational issue. The studies conducted indicate that with the evidences in the verses and narrations related to this issue, the ruling on education is obligatory in the field of obligatory beliefs, and the appearance of the evidence does not allow us to consider it obligatory in the field of recommended beliefs. Therefore, giving up evidence is obligatory; But some general arguments such as "the rule of avoiding harm", "Cooperation in good work" and "the rule of guidance" indicate the necessity of religious training.
    Keywords: Ignorant guidance, rule of guidance, educational field, rights of spouses, Education, Training, Religious Education, Islamic Beliefs
  • Ahmad Saberi Majd, Mohamad Rasoul Ahangaran *, Farzane Rastegar Pages 107-130

    Information privacy" is one of the aspects of privacy and is considered a part of people's personal domain. From the aspects of information privacy, personal data and information are protected in virtual media. Considering the many harms that threaten marital relations in cyber space, the possibility of each couple's right to access and monitor the privacy of information available in virtual media can be proposed. Considering the basics of the need to respect the information privacy of individuals, this article deals with the challenging issue of conflict and confrontation of respecting the information privacy of couples with the possibility of access and entry of each of them based on the strength of the conjugal relationship and maintaining the integrity of the family system. Considering the basics of the need to respect the information privacy of individuals, this article deals with the challenging issue of conflict and confrontation of respecting the information privacy of couples with the possibility of access and entry of each of them based on the strength of the conjugal relationship and maintaining the integrity of the family system. This research was carried out with a descriptive-analytical method and its result is that, according to the basic principle, it is not permissible to violate the informational privacy of couples, and when the observance of such privacy is in conflict with the preservation of the marital relationship, according to the principle of family expediency, management and custody And good company, maintenance of conjugal relationship and continuity of family existence are prioritized due to their importance; Therefore, each husband and wife can have the right to enter and access each other's privacy and play a supervisory role.

    Keywords: Information privacy, Virtual Space, privacy, family interests, management, protection, good company
  • Ali Naghi Faghihi * Pages 131-164
    Since the growth and exaltation of innate emotions is the basis of the soul of human life and especially the comforting of married life of couples, researching their emotional duties is necessary from the point of view of educational jurisprudence; Because the jurisprudence of education is responsible for the internal and external duties in the fields of education, and the emotional duties of education of couples are among them. the problem of this research is to explain the emotional duties of couples towards each other from the point of view of educational jurisprudence, which has been inferred from the verses and hadiths with the method of inference and ijtihad. From the findings of the research: 1. From the point of view of jurists, all Shariah duties, including internal(janehi) and external (javaarhi), are purposeful and in harmony with Innate and are within the scope of jurisprudence. 2. The jurists have proposed the works of intranl(javanehi) and external(Javarehi) emotional in the scope of the obligations of the obligees. 3. The content of verses and narrative texts is very diverse in the field of emotional duties of couples; Among other things, on the connection of fulfilling these duties with the degrees of faith, the love of the Ahl al-Bayt (AS), the standard of the best believing man from the Islamic Ummah, the behavior of the prophets and divine saints, the cause of going to heaven, the obligation to provide for one's needs with them, the right to be a wife and The effect of these duties on conquering the wife's heart and psychological stability of her personality has been emphasized Examples of good behaviors such as maintaining the dignity of the wife, cooperating with her in all worldly and hereafter matters, giving gifts, meeting her needs, grooming each other, sitting next to each other, eating together at the same table in order to establish the emotional relationship of the couple have been explained .Bad behaviors such as harshness, harassment, lying, betrayal, oppression, slander, cursing, sleeping in another house other than the wife's house and doing other ugly things that are against emotional duties have been avoided.
    Keywords: Emotional duties, internal duties, external duties, famous association, educational jurisprudence
  • Hossein Karamad *, Abdollah Ansari Pages 165-192
    Economic education is one of the important issues of education and is vital for the health of the national economy of any society. Economic education based on jurisprudential foundations can help economic growth and health and lead to the expansion of social justice and the enjoyment of economic prosperity by the general public. Based on this, this research has been done by using analytical-descriptive method and in order to examine the jurisprudence of economic education. The findings show that by relying on jurisprudence foundations, it is possible to provide a type of economic education that determines the dos and don'ts of economic behavior according to the perspective of Islam. In Islamic sources, three important economic components including production, distribution and consumption have been considered, which form the main axis of Islamic economy. Based on these three components, it is possible to talk about economic education according to the perspective of Islam and take the necessary measures according to jurisprudential sources and educational works. Economic education according to Islamic jurisprudence has distinctive features. Production and trading of any kind of goods and services is not allowed in Islam. In jurisprudential sources, there is a lot of emphasis on trying to acquire halal and avoiding trading and acquiring haram. In general, goods and services in the field of production, distribution and consumption are divided into two categories, permitted and unauthorized, which should be considered in economic education.
    Keywords: jurisprudence, Education, Economic Education, economic education jurisprudence
  • Reandi Reandi *, Javad Rohani Pages 193-212
    "Magic" is a social-historical phenomenon. In some societies, witchcraft is a hereditary belief that families and clan members pass on to each other based on their family system. Paying attention to what is, the truth of magic, the jurisprudence and its consequences, in terms of moral and education, can be effective in determining the framework of the desired Islamic behavior style. This article is trying to analyze the moral and educational effects of magic by analyzing the reason of Islam's strong confrontation with it by using the analytical and documentary method. In order to explain the nature of witchcraft, jurists have considered two meanings for it: in the general sense, it is considered to include all unconventional possessions; Although these possessions do not exceed the possession of people's imagination; But specifically and in a more limited sense, witchcraft is a complex phenomenon during which the human soul finds the power to use unnatural and beyond material means and by performing extraordinary actions, captures the soul and spirit of the people of the society. In Islamic teachings, practicing witchcraft is considered a cause of disbelief and teaching and learning it is considered haram. With the analysis presented in the text, it seems that the sanctity of magic and its teaching and learning is due to the bad and undesirable effects that it leaves on the character of the magician. Some of these works are: 1. Ignorance instead of rationality; 2. Suffering from wonder and arrogance; 3. Disbelief and unbelief; 4. Loss of self-confidence; 5. Anxiety and fear; 6. Suspicion and mistrust.
    Keywords: magic, strange verbs, Invisible Powers, Sensual Power, Effects of Magic
  • Hadi Ajami * Pages 213-242
    Many hours of a person's life are spent in social environments. This issue causes a significant educational impact on people. Due to this effect, the modification of this environment and the jurisprudential examination of the obligation regarding this modification are important issues of educational jurisprudence. Therefore, the problem of this article is, what are the Shariah evidences for reforming the social environment and what are the rulings derived from them? The purpose of this article is to conduct jurisprudential research on the issues needed by society and to help create jurisprudential support for corrective actions in the social environmentThis research has extracted and analyzed evidence with a qualitative method. Its most important results are that: based on the jurisprudential rules of priority, contribution good works, and Tasbib, all the obligee of the society, the government and the scholars are responsible for the reform of the social environment. This task is kefaiey(sufficient), Tavasuli, non-temporary, methodical and discretionary in choosing corrective methods. This amendment is obligatory in cases where the Shariah is interested in doing it, and in other cases it is strongly recommended; Unless in special cases, secondary titles make it preferable, which is separate from the discussion.
    Keywords: social environment, environmental reform, social education, contribution to the sheep, Tasbib
  • Sayed Enayatula Kazemi *, Seyednaghi Mousavi, Hasan Shakoori Pages 243-270
    AbstractThe history of Islamic education and training has a strong connection with the mosque, and in the mosques, as the first educational centers in the Islamic world, in addition to the Qur'an, other branches of science were also taught. Over the centuries, mosques have maintained their educational and educational function with ups and downs. Even today, the idea of ​​mosque-centered schools are trying to revive mosque-centered schools and play the same role. With this introduction, the main question of the present article is whether, in terms of religion, mosque-centered has solid foundations? Do the existing mosques have the necessary capacity to become an official school? In spite of formal education and public schools, is the presence of mosque-schools necessary in education?The following article seeks to find an answer to these questions with a qualitative and descriptive-inferential method. In expressing the most important results of the upcoming research, it should be said first: from the point of view of religion, using the space of the mosque for teaching and learning the Qur'an and religious contents is permissible and even recommended; Secondly: it is possible to teach other scientific subjects in mosques under certain conditions; Thirdly: Mosque-centered school is a new phenomenon that proves its effectiveness requires experimentation, recording experiences, longitudinal field studies and measuring statistics and results. Based on this, currently due to the lack of necessary hardware and software infrastructure; Lack of organization, goals and specific strategy, lack of skilled and specialized human resources, it is not possible to transfer educational and educational content from official schools to mosques at macro and national level.
    Keywords: Age differences, mosque-centered, change document, comprehensive education, job skills, educational inefficiency
  • Mohammad Jafazadeh *, Sayyed Hassan Abedian Kalkhoran, Alireza Asqari Pages 271-296
    One of the most important areas of religious education is religious education. The realization of the religious education of the society requires extensive and complex actions and activities of scholars and educational officials. Parents, educators, scholars, elites, media are among the main guardians and agents of education at the community level; But one of the most important and effective factors of religious education is the Islamic government. This research, which was carried out in a descriptive-analytical method, considers the distinction between religious and non-religious government to be the priority of the people's religious affairs and considers it obligatory for the government to draw up laws in accordance with the requirements of religious education and states that through following the general requirements of jurisprudence as well as Arranging jurisprudential monographs on different subjects, it is possible to reach the necessary legal principles for religious education. Also, by adhering to some words of Masoomin (AS), he introduces the implementation of the laws compiled in the field of religious education as the second duty and the main pillar of the Islamic government, and at the end, he declares religious education at the top of the duties of the religious government. According to the evidence, the Islamic government has mandatory tasks regarding the religious education of the society. The Islamic government can realize religious education in the society through a set of management measures and continuous planned activities, organization, coordination, leadership, control and supervision.
    Keywords: jurisprudence, rule of guidance, maintenance of system, Islamic government, order of merit, principle of reduction
  • مصطفی Hamedani * Pages 297-324
    Distance in human communication always has certain limits, which have certain messages in different cultures and types of communicators according to their position, gender, etc. Since the mission of jurisprudence is to set norms in intra-individual, interpersonal and social actions, and in short, any kind of human relationship with oneself, God, and other human beings and creatures, the analysis of the jurisprudential ruling of communication distance in human relationships will be one of the important topics of this field. The above research has addressed a special issue of this field, which is the jurisprudence of social distance at the beginning of human communication, and using the method of ijtihad analysis, it has reached the following
    results
    the principle of distance between believers at the beginning of communication, the desirability of communicating at an intimate, close and personal distance based on Touching is religious, but this affection has become sacred in six cases: the emanation of offensive odor from the body and clothes, the presence of a contagious disease in one of the communicating parties, communication between two non-mahram, whispering in public, entering the privacy of a place where two other  people are communicating.
    Keywords: communication, intra-cultural communication, communication jurisprudence, non-verbal communication jurisprudence, communication distance